به گزارش خبرنگار مهر، در خانواده پهناور حیات وحش ایران راسته دوزیستان شامل هشت گونه سمندر بوده که اکثر آنها در شرایطی نامعلوم یا بحرانی به سر می برند. در بین این خانواده هشت نفره، سمندر کوهستانی لرستان یا سمندر امپراتور در سال های اخیر تهدیدهای بسیاری را تجربه کرده و همچنان جمعیت این گونه با خطرات مختلفی روبروست.
این گونه ارزشمند در محیطی از بقایای جنگلهای بلوط که حاوی آب های خنک باشد زیست کرده و بر پشت خود خال ها یا نوارهای زرد و نارنجی چشمگیر روی زمینه قهوه ای داشته و زیر بدنشان زرد یا نارنجی قرمز است.
نام این گونه ترکیبی از دو کلمه سام (آتش) و اندر (درمیان) بوده و به همین دلیل در برخی از کتب قدیمی او را فرزند آتش نامیده اند. در حقیقت جوامع محلی سمندر را نماد پاکی، شجاعت و انسان راست کردار دانسته و در بین آنها از احترام ویژه ای برخوردار است.
این گونه ۱۴ سانتی متری آندمیک ایران بوده و تنها در لرستان و در مرز با استان خوزستان یافت میشود.
زنجیره انسانی برای حمایت از سمندر لرستانی
جمعی از فعالان محیط زیست و انجمن های محیط زیستی لرستان به مناسبت روز تغییرات آب و هوایی زمین در زیستگاه سمندر لرستانی در منطقه «کول چپ» در ۹۰ کیلومتری آزادراه خرم آباد - پل زال زنجیره انسانی تشکیل دادند.
غلامرضا نعمت پور کوهنورد ۶۱ ساله در حاشیه این مراسم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تغییرات آب و هوایی زمین ساخته دست انسان هستند و خود انسان ها نیز باید در کاهش گرما یا همان تب زمین تلاش کنند.
راضیه ویسکرمی ۲۰ ساله نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: من از طرف کانون همیاران طبیعت جهاد دانشگاهی لرستان به اینجا آمدم تا با تشکیل زنجیره انسانی به همه جهانیان بگوییم در حفظ طبیعت کوشا باشیم.
عشق تشکلهای مردمی لرستان به محیط زیست قابل تحسین است
وی نگهداری و جلوگیری از قطع بی رویه درختان و کاشتن نهال را اصلی ترین راه حفظ طبیعت دانست و افزود: جلوگیری از مصرف بی رویه آب نیز یکی دیگر از راه های حفظ طبیعت است و همه ما باید در مصرف آب صرفه جویی کنیم.
نادر قربانی مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان نیز در این جمع اظهار داشت: عشق و علاقه تشکل های مردمی نسبت به محیط زیست قابل تحسین است و این علاقه باید در بین مردم فرهنگ سازی شده تا همه مردم ما در راستای افکار شما همگام و همراه باشند.
وی عنوان کرد: ما نیز در زمینه تشکل های محیط زیستی تا کنون کمک کردیم و از این پس نیز در راستای تقویت این انجمن ها نهایت تلاش خود را خواهیم داشت.
مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل محیط زیست لرستان نیز در این مراسم اظهار داشت: امروز روز تب زمین با شعار «نقش من در کاهش تب زمین چیست؟» بوده که این مراسم نمادین در لرستان همزمان با سراسر کشور برگزار می شود.
افزایش دمای هوا
وی گرمایش جهانی زمین و تغییرات آب و هوایی شدید را ناشی از دخالت های نابجای انسان در طبیعت دانست و عنوان کرد: خشکسالی های پی در پی، کاهش آبهای سطحی، کاهش آبهای شیرین، ریزگردها و بسیاری از مشکلات دیگر با تغییرات آب و هوایی زمین رابطه مستقیم دارند.
مدیرکل محیط زیست لرستان با بیان اینکه مشکلات آب و هوایی به واسطه دخالت های نابجای بشر بوده و باید کره زمین به دست خود انسان ها نجات یابد، ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده طی ۱۰۰ سال اخیر بر اثر دخالت های بیجای بشر در طبیعت با ۸۵ درصد افزایش دما مواجه بودیم و در کشور ما بین یک تا ۱.۵ درجه سلسیوس افزایش دما وجود داشته که از میانگین جهانی بسیار بالاتر است.
فتحی بیرانوند با اشاره به اینکه ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک جهان واقع شده است، تصریح کرد: استان لرستان زمانی یکی از استانهای دارای بیشترین آب های سطح الارض و تحت الارض و بیشترین جنگل ها و شرایط آب و هوایی بود اما امروز در لرستان با شرایطی مواجه شدیم که در برخی روستاهای ما آب شرب برای آشامیدن هم وجود ندارد.
ریه های تنفسی زاگرس را دریابیم
وی با بیان اینکه سطح آب های زیرزمینی در لرستان به شدت کاهش پیدا کرده است، افزود: به واسطه دخالت های نابجای بشر کانون های تولید ریزگرد در سطح منطقه و کشور به وجود آمده و جنگل های زاگرس به عنوان ریه های تنفسی و یک پتانسیل مهم که نقش اساسی در تامین منابع آب و تلطیف هوا و کاهش رسوبات خاک دارند امروز با بحران مواجه هستند و صدها هزار هکتار از این جنگل ها به واسطه همین ریزگردها با خشکیدگی و نابودی مواجه هستند.
مدیرکل محیط زیست لرستان با بیان اینکه امروز آتش سوزی ها و تغییر کاربری های جنگلها باعث تغییرات آب و هوایی ناجور در لرستان شده است، خاطرنشان کرد: تک به تک ما می توانیم نقش بزرگی در نجات کره زمین داشته باشیم و به همین دلیل امروز جمع شدیم تا شعار روز تب زمین را عملیاتی کرده، حساسیت های اجتماعی را بالا برده و جریان سازی اجتماعی کنیم.
فتحی بیرانوند بیان داشت: باید سیاست ها و فرهنگ مملکت به جایی برسد که استفاده از انرژی های نو جایگزین استفاده از سوخت فسیلی شود.
پارسال تنها سالی بود که قاچاق «سمندر» لرستانی را نداشتیم
وی با اشاره به اینکه همه مردم هماهنگ با دستگاه های دولتی می توانند در جلوگیری از قطع درختان و تغییر کاربری اراضی جنگلی نقش آفرین باشند، عنوان کرد: همچنین ما با چالش کاهش آب شرب مواجه هستیم اما تجربه نشان داده در هر کاری مردم پای کار بیایند نتیجه بخش است.
مدیرکل محیط زیست لرستان با بیان اینکه برنامه امروز با همکاری صداو سیمای کشور، سازمان جنگل ها و سازمان محیط زیست برگزار می شود، ادامه داد: برنامه زنجیره انسانی در لرستان برای حمایت از جنگل های غرب کشور به عنوان بهترین برنامه در کشور شناخته شد و تمام شبکه های جهانی حمایت شما از جنگل های زاگرس را نشان دادند.
فتحی بیرانوند با بیان اینکه منطقه «کول چپ» یکی از زیستگاه های اصلی سمندر است، تصریح کرد: پس از این برنامه همه با هم حمایت خود از سمندر لرستانی را اعلام می کنیم.
وی با بیان اینکه سال گذشته تنها سالی بود که قاچاق سمندر در سطح کشور نداشتیم، افزود: ما بدون حمایت تشکل های زیست محیطی به هیچ موفقیتی دست نخواهیم یافت.
مرگ خاموش درختان بلوط لرستان
مراد زارع مدیر روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی لرستان نیز در این مراسم اظهار داشت: در لرستان دو میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار اراضی منابع طبیعی وجود دارد که یک میلیون و ۲۰۰ هکتار از آن را جنگل ها به خود اختصاص داده اند.
وی عنوان کرد: به دلایل خشکسالی های پی در پی طی سنوات گذشته و بروز بیماری زغالی و مرگ خاموش بلوط در جنگل ها سطح زیادی از جنگل های ما طعمه این آفت و بیماری شد و خسارات جبران ناپذیری به عرصه منابع طبیعی ما وارد شد.
زارع با بیان اینکه اداره کل منابع طبیعی استان با اجرای پروژه هایی برای احیای جنگل های استان اقداماتی را انجام داده و اقدام به کاشت نهال بلوط کرده است، تصریح کرد: توسعه و حفاظت از این سرمایه الهی که تنها دستگاه دولتی با این اندک نیرو نمی تواند این وسعت زیاد را حفاظت کند حضور مردم را می طلبد تا این امانت را تحویل نسل های آینده بدهیم.
نظر شما